Bryggeopskrifter - 4. søndag i advent

Bryggeopskrifter - 4. søndag i advent

23. december 2018

Her kan du finde en masse inspiration til din kaffebrygning. Alle opskrifter er lavet specifikt til den 4. pose kaffe i årets adventskalender, men de er sprængfyldte af gode tips og tricks, så they're up for grabs hvis du trænger til lidt fornyelse i dit eget kaffekøkken - også selvom du ikke har vores adventskalender.

Bryggeopskrifter - 4. søndag i advent
Posted in: Opskrifter

Her kan du finde en masse inspiration til, hvordan du kan brygge din adventskaffe. Hver søndag vil vi bringe en ny stribe opskrifter, og du kan finde inspiration til bryg på alt fra Chemex til kaffemaskine. Udover selve opskriften på ugensadventskalenderkaffe kan du finde gode tips og tricks til et bedre bryg.

HARIO V60
Denne opskrift er udviklet af Kafferister Reza Faraz Anissi

Brew like a champion!

- 20gr. kaffe 

- 300ml. vand. 

- bryggetid 2:35-2:50min

 

1. Vej 20gr. kaffe af.

2. Kværn dine kaffebønner på formalingsgraden “Filter” på din Wilfa kværn.

3. Kog dit vand op. (brug helst kildevand i en rengjort elkedel). Lad det stå i 2 minutter så du får en optimal bryggetemperatur på mellem 92-96 grader. Jeg anbefaler 93 grader.

4. Sæt dit filter i V60 tragten og skyl dit filter med det vand du lige har kogt. På den måde fjerner du den dårlige smag af papir som dit filter kan afgive.

5. Hæld de 20 g. formalet kaffe i tragten og du er nu klar til at brygge.

6. Start med at hælde 50 ml. vand. Sørg for at væde alle kaffepartiklerne. Brug herefter en teske og rør lidt rundt.

7. Lad kaffen hvile “Bloome” i 30 sek.

8. Hæld 100 ml. vand i cirkulerende bevægelser fra midten og ud.

9. Når vandet når overfladen efter ca. 25 sekunder, begynder du at hælde 80 ml. vand i cirkulerende bevægelser fra midten og ud.

10. Du venter igen til du begynder at se overfladen på kaffen efter ca. 20 sekunder, begynder du at hælde 70 ml. i cirkulerende bevægelser fra midten og ud.

11. Når kaffen har dryppet færdigt skal du lige røre rundt i kanden en sidste gang før du hælder op i din kop. Rigtig god fornøjelse og rigtig God jul.

 

AEROPRESS
Denne opskrift er udviklet af Kafferister Loui Baeré

Udstyr: Vægt, vand fra hanen, kaffe, kaffekværn Wilfa Svart, Aeropress + papirfilter, røre pind og en timer. 


1. Start med at samle Aeropressen og stil den omvendt (uden filterholder og filter).

2. Sæt vand over til 80 grader.

3. Afvej  35 gram kaffe og kværn  det på den prik der er under det sidste S i Aeropress.

4. Når vandet har den rigtige temperatur hældes der en lille smule ned i Aeropressen (for lige at varme den op).

5. Placer nu et papirfilter i filterholderen og hæld en lille smule af den varme vand over så filteret er vådt.

6. Hæld nu vandet ud af din Aeropress og put de 35 gram kværnet kaffe i.

7. Placer Aeropressen på en vægt, start timeren og hæld 150 gram vand over kaffen på 15 sekunder.

8. Efter 15 sekunder bruger du røre pinden og rører rundt i kaffen i 15 sekunder.

9. Når timeren når 00:30 skruer du filterholderen på.

10. Ved 01:05 vender du Aeropressen og presser kaffen ned i en kande over 20 sekunder.

11. Du skulle meget gerne have omkring 90 ml kaffe i din kande, placer denne på vægten og tilføj 180 gram 80 grader varmt vand ned i kaffen.

Velbekomme og glædelig jul!

KALITA
Denne opskrift er udviklet af Ristemester Ida Kofod

Sidste søndag i advent, den skal bare fungere super godt, hvilket jeg bestemt synes, at den gør. Det var ikke svært at få hverken syre eller fylde frem i kaffen, og med denne opskrift får du lidt af hvert. Jeg synes, at den passer godt til brunkager (ja, det er rigtigt, jeg stod og spiste et par stykker mens jeg bryggede, og det var bare topklasse).
Jeg håber, at du får nogle gode oplevelser med 4. søndag i advent, og at du selvfølgelig også får en rigtig god jul.

Kalita til 2 kopper:

Udstyr: Vægt, timer, Kalita 185, Kalita 185 filter, Kalita Server og Wilfa-kværn

Du skal bruge:
21 gram friskmalet Black Honey Costa Ricakaffe malet under ”E’et” i ”Aeropress”, på din Wilfakværn
300 gram postevand på 96 grader

Bryggetid: 4 minutter og 33 sekunder.

Start med at varme dit vand.

Mens vandet varmer op, kværner du kaffen på din Wilfa-kaffekværn.

Når du har din ønskede vandtemperatur, skyld da filteret i tragten, så både tragt og serverkande opvarmes. Husk altid at hælde den lille sjat ud, som gemmer sig oppe i tragten samt vandet i kanden.

Afvej 21 gram i tragten, og ryst lige tragten, så kaffen ligger jævnt, og ikke som en top. Stil dit kaffegear på vægten, så du kan holde øje med dine vandmængder, mens du brygger.

1. hæld: Hæld 35 gram vand på kaffen, så den kan stå og bloome i 35 sekunder.

2. hæld: Hæld i stille og rolige cirkulære bevægelser vand op til 90 gram. Når vandet er løbet nogenlunde igennem, skal du i gang med dit 2. hæld.

Hvornår skal du hælde vand på næste gang? Som udgangspunkt kan jeg godt lide, at lade vandet løbe igennem, så du netop når at se, at kaffegrumset suger det sidste vand – SÅ er det tid til at hælde igen.


3. hæld: Hæld stille og roligt vand på, i cirkulære bevægelser til du når en vægt på 170 gram.

4. hæld: Hæld som det forrige, i cirkulære bevægelser til du lander på 240 gram.

5. hæld: Hæld igen som de forrige gange, til du når en slutvægt på 300 gram. Når kaffen er løbet igennem, er du færdig med dit bryg, og det har cirka taget fire et halvt minut. 

Hvis du vil lege med dine opskrifter, så prøv at start med at bruge den samme bryggemetode, men formal din kaffe forskelligt. Det er utroligt hvad det gør for smagen, at kaffen er malet forskelligt. Jeg oplever, at kaffen bliver mere syrlig, når jeg formaler den finere. Dog betyder en finere formaling også en længere ekstraktion, som kan gå over i noget bittert, hvis man er uheldig, derfor skal det lige justeres til, hvor fint man kan gå. Hvis du maler grovere vil du opleve mere sødme, men måske også en mere let kop, uden den stor krop, netop da ekstraktionen også sker hurtigere. Du kan vælge at opjustere i kaffemængde, du kan også prøve, at gå ned i vandtemperatur. Der er mange variationsmuligheder, og finder du den helt rette, så del endelig dine erfaringer med os, det synes vi kun er dejligt.

 

STEMPELKANDE
Denne opskrift er også udviklet af Ristemester Ida Kofod

Stempelkande recipe

Udstyr:
57 gram friskmalet Costa Rica Black Honey kaffe
950 gram friskt postevand
Vægt
Timer
Espro stempelkande 950 ml.

Sådan brygger du:

Sørg først og fremmest for, at din stempelkande er godt rengjort, så der ikke sidder gammelt grums tilbage fra sidste bryg.

Sæt en liter postevand vand over.

Tag stemplet op, og lad det ligger indtil allersidst. Hæld varmt vand i stempelkanden, så du lige varmer kanden lidt op inden du påbegynder dit bryg.

Mens du venter på, at vandet koger, skal du formale 58 gram dejlig kaffe på din Wilfakværn. Kværnen skal stå på 1 hak til højre for ”Filter” indstillingen.

Hæld det varme vand ud og stil din stempelkande på din vægt og nulstil den.

Når vandet har kogt, og efter lidt tid er nået ned på 97 grader, skal du starte din timer og hælde 60 gram over kaffen, så det helt bliver vædet. Lad kaffen stå og bloome i 35 sekunder. Herefter skal du overhælde med vand, sørg for, at alt grums bliver vådt, og stop først med at hælde, til du rammer 950 gram. Lad kaffen stå og efter 3 minutter og 30 sekunder, skal du bryde overfladen ved at røre i kaffen med en spiseske. Fjern det øverste lag skum, efter du har brudt overfladen, da der sidder en masse bitterstoffer heri, som ikke er sjove at sidde og drikke.

Når du har fjernet al skum, kan du trykke dit stempel i lige så let, og kaffen er klar til servering. Glædelig jul.

CHEMEX
Denne opskrift er udviklet af Kursus- og butiksansvarlig Sarah Hahne Stockholm Bundgaard

Denne advent har vi valgt at fokusere på det salte og lakridsagtige i kaffen. Hvis du ønsker kaffen meget kraftig, kan du sætte formalingen lidt finere, hvis du ønsker den mere saftig, kan du formale lidt grovere. Vi holder os til den, efterhånden, klassiske opskrift for disse adventskaffer – men i denne kaffe er det meget oplagt at eksperimentere med formalingen derhjemme. Nu er du jo også i træning med at brygge kaffe på din Chemex! Glædelig jul J

Bryggeopskrift på Chemex, 1L (enten 6 el. 8 kops kanden)

Gode forudsætninger, men ikke et krav!
Adventskaffe fra Kontra Coffee
Kværn (Vi har benyttet Wilfa-kværnen i denne test)
Filtreret vand, ca. 92-95grader (Kog vandet i din elkedel og lad låget stå åbent i to minutter efterfølgende. Bryg herefter med vandet)
Hældekedel (Vi har benyttet den fra Hario)
Chemex kande og filtre, 6 el. 8 kops
Vægt

Kaffe: 60g, formalet på Wilfa: 1 hak under ’filter’-indstillingen. Altså 1 hak grovere end ’filter’-indstillingen.
Vand: 1000g/1L, opvarmet til max. 95grader.
Total bryggetid: ca. 6min.

1)    Sørg for at gennemvæde filteret før brug og hæld restvand ud af kanden

2)    Kom de 60g kaffe i filteret og væd kaffen med 60-70g vand og lad stå i 30sek.

3)    Fyld efter 30 sekunder langsomt vand op i din Chemex. Hæld i cirkler indtil vandet når kandens kant – du skulle nu gerne have påfyldt ca. 500g/0,5L vand.

4)    Herefter sørger du for at påfylde vand løbende, så der hele tiden er den samme mængde vand i filteret – op til chemexkandens kant.

5)    Efter ca. 4,5min skulle du gerne have hældt dine 1000g/1L vand over kaffen, og nu er det blot at lade resten af vandet trænge igennem kaffen.

6)    Efter ca. 6 minutter skulle vandet gerne nærme sig kaffens overflade, og her tages filteret altså ud af bryggeren – så det sidste vand ikke trænger igennem kaffen.

7)    Nyd kaffen. Glædelig jul.

 

KAFFEMASKINE
Denne opskrift er udviklet af Brandmanager Kristine Grønborg Zachariassen

I dag vil jeg fremhæve en lille detalje, der kan gøre en forskel for den gode kaffesmag. Mit lille tip går i alt sin enkelhed ud på, at man skyller sit kaffefilter inden man brygger. Ganske enkelt; Sæt filteret i holderen, giv det en tur under vandhanen og lad det dryppe af inden du sætter holderen tilbage på plads i kaffemaskinen, og forsætter som om intet var hændt! For nogle kan det lyde HELT skørt, f.eks. vores praktikant Vibeke, men pointen med hele optrinnet er at fjerne de ’smagsstoffer’ der sidder i filteret, og som naturligvis også vil havne i din kop. Nørdet? Ja, en smule – men ikke desto mindre almindelig praksis på mange kaffebarer, så hvorfor ikke snuppe det lille tip med hjem i dit eget kaffekøkken også?

I dag har jeg brygget på Wilfa – og det efter alle kunstens regler:

-       Jeg har filtreret mit vand (og ikke doseret det med kolben)

-       Jeg har skyllet mit filter

-       Jeg har malet mine kaffebønner lige inden brug

-       Jeg har vejet både vand og kaffebønner af på min kaffevægt

 

Du skal bruge:

-       52 gram kaffe formalet til filter

-       1000 gram (filtreret) vand

Start med at formale kaffebønnerne. Jeg har brugt en Wilfa-kværn, og formalet på den indstilling der er lige imellem ’filter’ og ’aeropress’. Indstil flowmetret på kaffemaskinen til 1 liter – Det er jo jul, og der skal være til alle. Sæt filter i filterholderen, og giv den en tur under vandhanen, lad den dryppe af, hæld kaffebønner i, og sæt den tilbage i kaffemaskinen. Afmonter vandbeholderen, afmål 1 liter vand og sæt den tilbage på maskinen. Sæt brygget i gang.

Find dine sensorikværktøjer frem: Duftrør med aroma af valnød og den lille smagsprøve med saltlakrids i chokolade, smagsbarometer og pensel. Du kan også gå all in og bruge smagehjulet, som vi også arbejder med til daglig i risteriet. Følg linket her: Du finder smagehjul, instruktion og link til download af dit eget smagehjul nederst på siden.

Glædelig jul.

Did you like this post?
0

Butik


Dag Hammarskjölds Allé 36
2100 København Ø
Danmark
+45 35255920

Find os på Google Maps



NYT KAFFEHUS
Vores nye kaffehus & butik har åbent

Mandag-Fredag 10-18

Lørdag 10-16

KONTRA Coffee butik på Østerbro

Rådgivning

Hvis du ønsker vejledning i udstyr eller vores kaffer er du altid velkommen til at kontakte vores butik. Er du interesseret i en specifik maskine, kan vi sørge for at maskinen er varm og klar til demonstration efter aftale.

22 49 04 00

Registrering og reparation af privat maskiner

Registrer du købet af din maskine, så der er styr på reklamationsret og evt. fremtidig service.
Udfyld serviceformular forud for indlevering til service eller reklamationssag.